Aktuálně – moje HOMEMADE sirupy

Moje homemade sirupy

a speciálně můj TOP sirup z rakytníku

Dnešním příspěvkem bych se moc ráda pochlubila svou aktuální vášní a zapálením pro homemade počiny v kuchyni. A vůbec mně velmi chytlo vytváření domácích zdravých sirupů. A to ideálně z rostlinných surovin, které mi rostou za domem v nejbližším okolí nebo dokonce na mé zahradě.

Právě v tomto podzimním období, prožívám dobu sklizně plodů, bylin a nejrůznějších plevelů ze zahrady, z lučních strání, z lesa … a to vše různě zpracovávám ve své kuchyni. Letos mně to chytlo ve velkém 🙂

Mezi mé oblíbené činnosti v kuchyni teď patří:

  •  sušení bylin, hub, křížal
  •  pečení chleba
  •  výroba domácího másla
  •  zavařování
  •  výroba pečených čajů
  •  a nejvíc výroba domácích zdravých sirupů !!!

V naší komoře jsem už naskladnila různé druhy sirupů. Hodně oblíbený je bezinkový, mátový, meduňkový, zázvorový, šípkový a nejvíc rakytníkový. Sirupy ode mně odebírá i oblíbená boskovická kavárna s útulnou domáckou atmosférou Kavárna Na větvi, která nabízí nejrůznější zdravé laskominy společně s výtečnou kávou.

Dnes vám chci představit svůj nejvymazlenější TOP produkt, a tím je právě rakytníkový sirup.

Rakytník nám roste na zahradě a něco vám o něm prozradím. Je to rostlina silně invazívní, která se ale výborně podzemními odnožemi dá množit, když je v určité velikosti vyrýpnete a vsadíte na nové stanoviště, kde bude dostatek světla a slunečního svitu. Na zahradě mám několik výpěstků zakomponovaných v živém plotě. Ale až letos jsem se odhodlala ke zpracování plodů z rakytníku, latinsky Hippophae rhamnoides (Wikipedie ho popisuje tady).

Tato rostlina pochází ze Střední Asie, kde roste na stepích. U nás se až donedávna keř využíval pro rekultivace a v průmyslových oblastech, dnes se však vysazuje i v rodinných zahradách. A to pro své zázračné plody, které jsou skutečně pokladem zdraví v zahradě. Plody rakytníku obsahují vitamíny A, B, C, D, E, K a další, stopové prvky, působí jako detoxikační prostředek lidského organismu, pomáhá při revmatismu, působí protinádorově, protizánětlivě, přidává se do mastí na nejrůznější kožní problémy…  Z celé rostliny, listů i kůry se dají připravovat čajové směsi.

Některé prameny udávají že denní dávku vitamínu C pokryje 1 bobule rakytníku !

Je to rostlina mrazuvzdorná, keřovitá, listnatá, opadavá, a také dvoudomá. Tzn aby samičí rostlina plodila musí být v její blízkosti samčí jedinec. U mladých rostlin se to špatně rozeznává, nejlíp až ve 3 letech stáří rostliny. Celý keř je silně trnitý.  Trny jsou spíše tuhé delší ostny, které velmi znesnadňují jakoukoliv manipulaci kolem rostliny. Tím spíše otrhávání zářivě oranžových plodů. Plody jsou velmi kyselé chuti, ve tvaru drobounké soudečkovité bobule, které velmi dobře drží na větvi a navíc mají velmi tenkou slupku, která v 95% při otrhávání praskne. Mám osobní zkušenost jak se velmi těžko otrhávají. Plodů je na větvičce velká spousta, z jednoho středního keře je možno při poctivém obírání sklidit několik litrů, řekla bych klidně deset litrů. Plody dozrávají koncem léta a ke sklizni jsou ideálně na podzim.

Plody se dají zpracovávat nejrůznějším způsobem – konzervovat, sušit, lisovat, nebo uchovávat zamražením. Tak jsem se konečně odhodlala něco z rakytníku vyzkoušet.

Poprvé jsem nevydržela otrhávat tak dlouho, poranění na rukách je bolestivé, tak bylo jen pár skleniček. Způsobů otrhávání jsem vyzkoušela několik, zářivě rezavé skvrny nechává rakytník i na postříkaném oblečení (nejde vyprat). Zkoušela jsem pláštěnku, ale moc mi nepomohla, rukávy a některá špatně zahalená místa byly zasaženy, i přesto na druhý pokus už se mi povedlo natrhat několik litrů. HURÁÁÁ !

Ruce mám hodně dodrápané ale obětovala jsem se a na výsledný produkt jsem fákt pyšná 🙂 Spousta plodů je ještě na keřích, tak jsme doma už vymysleli zlepšovák, uvidíme jak se na další várce osvědčí.

  

A teď tedy recept na můj TOP sirup z rakytníku … lahodný na chuti, lákavý barvou a zdravotní hledisko je jen dalším bonusem. Doma jsme se shodli, že chutí a barvou na první dojem připomíná pomerančovou šťávu.

Recept na domácí rakytníkový sirup

Tři litry rakytníkových plodů co nejvíce rozmačkáme, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem, zalijeme dvěma litry vlažné vody s lžičkou kyseliny citronové a necháme do druhého dne stát. Směs přecedíme, vymačkáme a přidáme krystalový cukr (na litr šťávy kilogram cukru). Zahřejeme, nevaříme a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Ještě teplý sirup nalévat do sklenic, dobře uzavřít a uchovávat v chladu. Před použitím doporučuji protřepat, delším stáním se odděluje koncentrát od vody.

 

Protože se plody rakytníku jen velmi těžko obírají, a většina z nich praskne, šťáva vystříkne nebo vyteče, nemohla jsem zatím zkoušet recepturu z celých bobulí rakytníku zamíchaného ve včelím medu, nebo rakytníku v cukru uchovávaného v lednici, ale časem se taky chystám vyzkoušet.

Recept na rakytník v cukru

Kilogram rakytníkových plodů prosypeme kilogramem cukru, naskládáme do sklenic, povrch zasypeme cukrem, uzavřeme a dáme na dno ledničky. Užíváme postupně syrové plody k přímému konzumu. Po odebrání vždy doplníme horní vrstvu cukru.

V tomto období zralého rakytníku doporučuji určitě vyzkoušet a ochutnat tuto vitamínovou bombu 🙂

Na zdraví nám všem

připíjí Hana Bořecká 🙂

 

Hana Bořecká
VENKOV, KRAJINA, ZAHRADA A KYTKY jsou od dětství mou vášní. Miluji zútulňování a dekorování prostředí a ráda dělám svět hezčím. Obdivuji tradice a jednoduchost venkova. Navrhuji, kultivuji a tvořím zahrady, v souladu s přírodou a venkovskou esencí. Šiji romantické doplňky pro útulný domov pod vlastní zn. HanaBo design. Aranžuji dekorace z přírodnin. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Inspirujte se v eBooku Klíč k domovu ve venkovském stylu, který vám zdarma ráda pošlu

  • Rubriky
  • Nejnovější příspěvky
  • Napište mi svůj email a já vám budu posílat aktuality z Domova ve venkovském stylu :)