Fotorecept na domácí chleba

V dnešním článku konečně "odtajňuji" recepturu na skvělý domácí chleba. V naší rodině se tento recept zabydlel, a to pro svoji jednoduchost i možnosti inovace a vylepšení. A pro lepší názornost jsem nafotila jednotlivé kroky, takže toť můj fotoreport z průběhu přípravy :)

Jde o klasický domácí chleba, který se peče v klasické troubě, ideálně ve skleněné formě s víkem, bez vymazání a vysypání !

      

Příprava těsta                              Finální sypání před pečením    1. fázi pečení přikrytého            2. fáze pečení v odkryté nádobě

         

Vyndání z trouby - upečeno       Za tepla vyklopeno z formy     Rozříznu ho, aby vyšla pára     Vychládlý jde krásně do pelíšku :)

 

Recept původní:                                                              Moje dodatky z praxe:

  • 1 kg hladké mouky                                                       z části se dá nahradit žitnou, špaldovou
  • 3 lžičky soli                                                                   dávám cca 5 lžiček soli
  • 2 lžičky kmínu                                                              kmín mám ráda, dávám cca 5 lžiček
  • 0,5 lžičky fenyklu                                                         použila jsem provence koření – skvělé
  • 20 g sušených kvasnic
  • 3 a ¼ hrnku vlažné vody                                          nebo o něco více, je vláčnější
  • 2 lžíce octa
  • semínka, smažená cibule, česnek …                       dávám sezamová, lněná, slunečnicová …
  • vše dobře zamíchat
  • nechat 4-12 hodin kynout v teple                            spolehlivě vykyne i za 1,5 hodiny
  • troubu vyhřát na 250 °C, současně i nádobu
  • ½ hodiny péct při 250 °C zakryté
  • ½ hodiny péct při 170 °C odkryté
  • ještě teplé vyklopit na prkýnko

 

Důležité informace ke správnému skladování pečiva a nebo co možná nevíte:

  • pečivo nutno chránit před působením světla a vzduchu !
  • nikdy nedávat chleba do ledničky !
  • při vysokých teplotách vzniká nebezpečí plísně !
  • v igeliťáku začíná proces plísně už po 3 hodinách !

IDEÁL pro kvalitní skladování pečiva je :

  • v utěrce nebo plátěném sáčku uloženým ve speciální nádobě – chlebovce (plechová, dřevěná, nebo třeba proutěná) za dob našich babiček dávali chleba v utěrce do proutěné ošatky  (vydržel a v jaké kvalitě ?!)
  • správně skladovaný chleba dnes vydrží 3-4 dny, bílé pečivo 1-3 dny
  • samozřejmě pečivo se dá také zamrazit

 

Můj tip  a doporučení  ...  na prodloužení trvanlivosti vašeho pečiva je použití některého z mých "vychytaných" pečivových pytlíků, které si vám tady na e-shopu doporučuji nabídnout.

Dříve jsem šila designové dvojité bavlněné pytlíky, ale ty se ukázaly na uchování trvanlivosti pečiva, jako nedostačující. Tak vylepšuji, inovuji a testuji nové materiály a kombinace.

V mé  nabídce tedy vybírejte ze tři typů dvojvrstvých designových pytlíků:

  • pečivový pytlík lněný (jedná se o vnitřní vrstvu ze lnu)
  • pečivový pytlík s PUL vrstvou (jedná se o vnitřní vrstvu z polyesteru s PUL vrstvou)
  • pečivový pytlík froté s PUL vrstvou (jedná se o vnitřní vrstvu z froté s PUL vrstvou)

Skvělá zpráva na závěr je .... že všechny tyto typy pytlíků jsou zaručeně FUNKČNÍ, tak neváhejte ... budete mile překvapeni :) 

Vyzkoušejte mou osvědčenou recepturu na domácí chleba a zabalte ho do pelíšku ve funkčním pečivovém pytlíku v HanaBo designu ! Krásně vám do něj vleze i celý bochník z 1 kg mouky !