V dnešním článku konečně "odtajňuji" recepturu na skvělý domácí chleba. V naší rodině se tento recept zabydlel, a to pro svoji jednoduchost i možnosti inovace a vylepšení. A pro lepší názornost jsem nafotila jednotlivé kroky, takže toť můj fotoreport z průběhu přípravy :)
Jde o klasický domácí chleba, který se peče v klasické troubě, ideálně ve skleněné formě s víkem, bez vymazání a vysypání !
Příprava těsta Finální sypání před pečením 1. fázi pečení přikrytého 2. fáze pečení v odkryté nádobě
Vyndání z trouby - upečeno Za tepla vyklopeno z formy Rozříznu ho, aby vyšla pára Vychládlý jde krásně do pelíšku :)
Recept původní: Moje dodatky z praxe:
- 1 kg hladké mouky z části se dá nahradit žitnou, špaldovou
- 3 lžičky soli dávám cca 5 lžiček soli
- 2 lžičky kmínu kmín mám ráda, dávám cca 5 lžiček
- 0,5 lžičky fenyklu použila jsem provence koření – skvělé
- 20 g sušených kvasnic
- 3 a ¼ hrnku vlažné vody nebo o něco více, je vláčnější
- 2 lžíce octa
- semínka, smažená cibule, česnek … dávám sezamová, lněná, slunečnicová …
- vše dobře zamíchat
- nechat 4-12 hodin kynout v teple spolehlivě vykyne i za 1,5 hodiny
- troubu vyhřát na 250 °C, současně i nádobu
- ½ hodiny péct při 250 °C zakryté
- ½ hodiny péct při 170 °C odkryté
- ještě teplé vyklopit na prkýnko
Důležité informace ke správnému skladování pečiva a nebo co možná nevíte:
- pečivo nutno chránit před působením světla a vzduchu !
- nikdy nedávat chleba do ledničky !
- při vysokých teplotách vzniká nebezpečí plísně !
- v igeliťáku začíná proces plísně už po 3 hodinách !
IDEÁL pro kvalitní skladování pečiva je :
- v utěrce nebo plátěném sáčku uloženým ve speciální nádobě – chlebovce (plechová, dřevěná, nebo třeba proutěná) za dob našich babiček dávali chleba v utěrce do proutěné ošatky (vydržel a v jaké kvalitě ?!)
- správně skladovaný chleba dnes vydrží 3-4 dny, bílé pečivo 1-3 dny
- samozřejmě pečivo se dá také zamrazit
Můj tip a doporučení ... na prodloužení trvanlivosti vašeho pečiva je použití některého z mých "vychytaných" pečivových pytlíků, které si vám tady na e-shopu doporučuji nabídnout.
Dříve jsem šila designové dvojité bavlněné pytlíky, ale ty se ukázaly na uchování trvanlivosti pečiva, jako nedostačující. Tak vylepšuji, inovuji a testuji nové materiály a kombinace.
V mé nabídce tedy vybírejte ze tři typů dvojvrstvých designových pytlíků:
- pečivový pytlík lněný (jedná se o vnitřní vrstvu ze lnu)
- pečivový pytlík s PUL vrstvou (jedná se o vnitřní vrstvu z polyesteru s PUL vrstvou)
- pečivový pytlík froté s PUL vrstvou (jedná se o vnitřní vrstvu z froté s PUL vrstvou)
Skvělá zpráva na závěr je .... že všechny tyto typy pytlíků jsou zaručeně FUNKČNÍ, tak neváhejte ... budete mile překvapeni :)
Vyzkoušejte mou osvědčenou recepturu na domácí chleba a zabalte ho do pelíšku ve funkčním pečivovém pytlíku v HanaBo designu ! Krásně vám do něj vleze i celý bochník z 1 kg mouky !