Upytlíkováno … a recept na domácí chleba

V těchto potemnělých dnech se sama se sebou trochu peru. Nedělá mi dobře brzké ranní vstávání do tmy, málo světla přes den, který je krátký protože se zase brzy odpoledne smráká. Venku je vlezlá zima, vše v přírodě je černobílé, spíše tmavé a neveselé, brrr to mi dává zabrat. Zahrada je zazimovaná a já bych byla nejradši taky. Uložila bych se k zimnímu spánku jako zvířátko, které se probudí až na jaře, ale takhle to u lidí nefunguje. Škoda.

V těchto dnech se nejlépe cítím ve své dílničce, kde šiju, aranžuju a vytvářím dekorace a funkční doplňky pro útulný domov 🙂 V zimě je to mé nejoblíbenější místo, kde se cítím absolutně ve své energii, ve své autenticitě, kdežto ve vegetačním období je to zase na zahradě, venku, v přírodě. A vždycky je to při vytváření nebo dekorování.

Ráda dělám svět hezčím 🙂

Tvoření mě těší a tak vkládám radost do svých výtvorů. Podmínkou pro mé šití je vytvoření si atmosféry pomocí dostatku světla, zapálených svíček a poslechu hudby, která je mému srdci blízká. Střídám oblíbená cédéčka a nejraději s nimi hlasitě zpívám často až do pozdních nočních hodin.

Mou vášní je zdobení a dekorování domova ve venkovském stylu. Šiji pod značkou HanaBo design.

Velmi ráda šiju kuchyňské kolekce, ze kterých je TOP produktem pytlík na pečivo. Letos jsem jich na vánoční jarmarky připravila velkou spoustu v nejrůznějších dezénech. Pytlíky jsou z dvojité 100% bavlněné látky, začištěné, ve vychytaném rozměru cca 28x36cm, se zatahovací šňůrkou. Dají se prát a žehlit na bavlnu a používat opakovaně. Jsou vysoce efektní a praktické. U nás slouží jako rozlišovací, protože se v kuchyni dělíme na dvě rodiny.

  

Důležité informace ke správnému skladování pečiva a nebo co možná nevíte:

  • pečivo nutno chránit před působením světla a vzduchu !
  • nikdy nedávat chleba do ledničky !
  • při vysokých teplotách vzniká nebezpečí plísně !
  • v igeliťáku začíná proces plísně už po 3 hodinách !

IDEÁL pro kvalitní skladování pečiva je :

  • v utěrce nebo plátěném sáčku uloženým ve speciální nádobě – chlebovce (plechová, dřevěná, nebo třeba proutěná) za dob našich babiček dávali chleba v utěrce do proutěné ošatky,  (vydržel ?!)
  • správně skladovaný chleba dnes vydrží 3-4 dny, bílé pečivo 1-3 dny
  • samozřejmě pečivo se dá také zamrazit

Nabízím vám tu pytlík na pečivo, který mi vyhovuje velikostí tak, že nespotřebovaného pečiva se po pár dnech musím zbavit (suším pro hosp. zvířata) aby bylo místo na čerstvé. Včera jsem po dlouhé době dostala chuť na domácí chleba. A tak jsem „oprášila“ osvědčený recept, který jsem dělávala dříve, je ale na 1 kg mouky (bochník spíš větší tj 30×20 cm). Výsledný bochník je trochu větší, ve tvaru obdélníku podle formy, ve které ho peču, takže jsem ho musela rozkrojit, aby se do mého pytlíku vešel. Je výtečný, protože jsem do těsta přidala koření a semínka co mám ráda. Tu vůni po domě si musíte jen představit ale jak dobře vypadá můžete posoudit z fotky. A o jeho chuti můžu jen napsat, a to je nepřenosný zážitek.

… a nejlepší je čerstvá kůrka, kterou někdo stačil olámat než jsem ho stačila vyfotit 🙂

Jde o klasický domácí chleba, který se peče v klasické troubě, ideálně ve skleněné formě s víkem, bez vymazání a vysypání !

Recept původní:                                                   Moje dodatky z praxe:

  • 1 kg hladké mouky                                         z části se dá nahradit žitnou, špaldovou
  • 3 lžičky soli                                                      dávám cca 5 lžiček soli
  • 2 lžičky kmínu                                                 kmín mám ráda, dávám cca 5 lžiček
  • 0,5 lžičky fenyklu                                           použila jsem provence koření – skvělé
  • 20 g sušených kvasnic
  • 3 a ¼ hrnku vlažné vody                             nebo o něco více, je vláčnější
  • 2 lžíce octa
  • semínka, smažená cibule, česnek …          dávám sezamová, lněná, slunečnicová …
  • vše dobře zamíchat
  • nechat 4-12 hodin kynout v teple               spolehlivě vykyne i za 1,5 hodiny
  • troubu vyhřát na 250 °C, současně i nádobu
  • ½ hodiny péct při 250 °C zakryté
  • ½ hodiny péct při 170 °C odkryté
  • ještě teplé vyklopit na prkýnko

… a už máte váš pytlík na pečivo? Pokud ne, nakoukněte do mého obchůdku na www.fler.cz/hanabo, nebo mi pošlete objednávku s požadovaným rozměrem na mailovou adresu hanaborecka@centrum.cz a já vám ráda ušiju třeba kuchyňskou kolekci na míru 🙂

Domácí chleba doporučuju určitě vyzkoušet, ať se vám podaří 🙂

Hana Bořecká
VENKOV, KRAJINA, ZAHRADA A KYTKY jsou od dětství mou vášní. Miluji zútulňování a dekorování prostředí a ráda dělám svět hezčím. Obdivuji tradice a jednoduchost venkova. Navrhuji, kultivuji a tvořím zahrady, v souladu s přírodou a venkovskou esencí. Šiji romantické doplňky pro útulný domov pod vlastní zn. HanaBo design. Aranžuji dekorace z přírodnin. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Inspirujte se v eBooku Klíč k domovu ve venkovském stylu, který vám zdarma ráda pošlu

  • Rubriky
  • Nejnovější příspěvky
  • Napište mi svůj email a já vám budu posílat aktuality z Domova ve venkovském stylu :)